Autorid: Meelika Riiberg, Grete Ly Jõgisoo • 4. detsember 2023

Koolitaja juhtimissoovitus: sa pead inimestest hoolima

Toomas Tamsar
Autor: Erakogu

Kui sa ei suuda inimestest hoolida, ei saa neid hästi juhtida, arvab juhtimiskoolitaja Toomas Tamsar.

Peamine märksõna hea juhtimise juures on Toomas Tamsare sõnul just hoolimine ja tahe inimestega koos tööd teha. "Inimestega töötades tuleb neist päriselt hoolida, neid aktsepteerida sellistena nagu nad on. Siis saab ka hästi nõudlik olla," rääkis ta ja lisas, et nii hoolimist kui ka nõudlikkust on võimalik arendada.

Inimestele on Tamsare sõnul tähtis eelkõige tähelepanu ja märkamine. Juhile on tal anda iseendalt küsimiseks hea kontrollküsimus: "Kas ma räägin oma inimestega?".

Kui juht vajab nõu või kõrvalpilku, oleks tema sõnul paslik seda küsida inimeselt, kes on adekvaatne seda andma. "Ära küsi seda kelleltki, kes annab sulle soovitud vastuse," lausus ta.

Faktid

Toomas Tamsar on juhtinud inimesi ja organisatsioone ligi 30 aastat ning on üks Eesti esimesi juhtide coache, olles töötanud selles valdkonnas juba 11 aastat ning aidanud ligi 500 erinevat juhti.

Toomas Tamsar on lõpetanud Tallinna Tehnikaülikoolis (praegune TalTech) majandusteaduskonna, osa õppest läbis Saksamaal. Ta on üks Pärnu Juhtimiskonverentsi asutajatest ja eestvedajatest aastast 1996 ning on juhtinud seda juba üle paarikümne aasta.

Kui soovid rohkem teada saada ja kogeda Toomas Tamsare juhtimisfilosoofiat praktikas, siis tulemas on koolitus „Inimeste juhtimine coachingu abil"

Juhtimiskoolitusi andev ja coachinguga tegelev Toomas Tamsar on rahul, et saab selles ametis ühendada enda töö ja huvi. "Saan teisi aidata ja ise samal ajal läbi selle õppida. Õppida nii enda kui kõige muu kohta, õppida nii läbi enda kui teiste kogemuste ja praktikate."

Samal ajal on talle enda sõnul oluline näha, et inimene saab päriselt nõuannetest kasu. "Jagan oma mõtteid või teadmist ka suuremate gruppide ees, küll aga päriselt isikliku kasu nägemine on see, mis mul silma särama paneb. Tunnen, et aidates sadu juhte, aitan parandada ka ettevõtete kultuuri."

Iseenda ruumi otsing

Tamsar arutles ka, et iga inimese elus peab olema oma ruum, nii vaimne kui füüsiline. "Ruum, kus saad maskita olla, kus saad end hästi tunda, oma mõtteid korrastada, oma rahu tunda. Inimesel on vaja oma ruumi, et tunda end täisväärtuslikuna, mitte elada teiste jaoks ja nende hinnangute järgi, olla ja elada sellisena, kes ta ise päriselt on. Tänapäeva maailmas on see eriti oluline, kuna sageli on meie ümber palju fassaade ja pealiskaudsust. Et oma ruumi leida, peab selle ise endale võtma ja looma."