Autor: Äripäeva Akadeemia • 8. november 2023

Kuidas tööl turvaliselt AI-d kasutada?

Tehisintellekti (AI) levik on loonud uusi võimalusi ja suurendanud efektiivsust, samas kaasneb sellega tööl ka turvariske. Et AI-d turvaliselt kasutada, tuleb järgida teatud põhimõtteid.

Toome välja olulised punktid, millega tagada tehisintellekti ohutu kasutamine tööl.

1. Teadvusta turvariskid

Oluline on mõista, et kõik AI süsteemid pole loodud võrdselt. Mõned võivad olla vastuvõtlikumad rünnakutele või manipulatsioonile. Sellega seoses tuleks teha põhjalik riskianalüüs enne AI rakendamist.

2. Andmekaitse

AI süsteemid toetuvad andmetele. Oluline on tagada, et kasutatavad andmed oleksid kaitstud ja privaatsed. Kasuta krüpteerimist, anonüümsust ja muid turvameetmeid, et tagada andmete kaitstus.

3. Ajakohane tarkvara

Nagu kõigi tehnoloogiliste süsteemide puhul, tuleb ka AI süsteeme regulaarselt uuendada. Taga, et sinu AI rakendused oleksid ajakohased ja neil oleksid kõik vajalikud turvaparandused.

4. Piiratud juurdepääs

Kõigil töötajatel ei peaks olema juurdepääsu kõikidele AI süsteemi osadele. Luba juurdepääs ainult nendele, kellel on selleks vajadus ja kellel on vajalik koolitus läbitud.

5. Pidev koolitus

Tehisintellekt on pidevalt arenev valdkond. Selleks, et olla kursis kõigi võimalike ohtude ja parimate praktikatega, on oluline korraldada regulaarseid koolitusi töötajatele.

6. Eetilised kaalutlused

AI kasutamisel võivad tekkida eetilised dilemmad, näiteks seoses andmete kogumise või kasutamisega. Sellega seoses tuleks kehtestada selged eetilised juhised ja tagada nende järgimine.

7. Täielik läbipaistvus

Töötajad peaksid teadma, millal ja kuidas AI-d kasutatakse. Läbipaistvus aitab vältida võimalikke arusaamatusi ja aitab kaasa usalduse loomisele.

Faktid

Kas sellest tekstist on võimalik aru saada, et selle kirjutas AI? Kui ei, siis tule koolitusele „Kuidas tööl turvaliselt AI-d kasutada“ ning õpi turvaliselt tehisintellekti kasutama.

Lõpetuseks, AI on jõuline tööriist, mis õigesti kasutamisel võib tuua suurt kasu. Kuid nagu iga tehnoloogiaga, kaasnevad ka riskid. Olles teadlik ja võttes arvesse ülaltoodud soovitusi, on võimalik kasutada AI-d turvaliselt ja tõhusalt töökohal.