Autor: Eva-Maria Kangro • 15. august 2023

Enesejuhtimise põhimõtted juhtidele, mida praktikas kasutada

Eva-Maria Kangro, psühholoog ja Milttoni muutuste juhtimise nõustaja
Autor: Kristiin Elmat

Enesejuhtimine on juhi üks olulisemaid töövahendeid. See ei ole ainult enda mõistmine ja emotsioonide juhtimine, vaid ka teiste mõistmine ja teistele avaldatava mõju teadvustamine. Juht, kes on teadlik enda ja teiste vajadustest, emotsioonidest ja ootustest, on palju tõhusam ja õnnelikum. See võimaldab luua tervislikuma, positiivsema ja produktiivsema töökeskkonna.

Faktid

Osale koolitusel "Eduka enesejuhi oskused"

Koolitab: Eva-Maria Kangro

Psühholoog ja Milttoni muutuste juhtimise nõustaja, Eva-Maria Kangro, tõi välja 7 enesejuhtimise põhimõtet, mida iga juht võiks praktiseerida.

1. Igapäevane enesereflektsioon: oluline on küsida iga päev endalt küsimus, kuidas ma end täna tunnen? Kas kütust on või sõidan aurude peal? Ja mida teha, et oma vormi tugevdada? Olles teadlik iseenda operatsioonisüsteemist, saame end ka juhtida.

2. Teadlik emotsioonide juhtimine: emotsioonide mõistmine ja reguleerimine aitab juhil mitte ainult iseennast, vaid ka teisi juhtida. Oskus näha enda emotsionaalseid "päästikuid" võimaldab neid kontrollida enne, kui need kontrolli alt väljuvad.

3. Enese aktsepteerimine ja tugevuste kasutamine: juht peab tundma oma tugevusi ja nõrkusi ning mõistma, kuidas neid tõhusalt rakendada. Selle asemel, et end pidevalt muuta, tuleb keskenduda oma parimate omaduste esiletoomisele ja arendamisele.

4. Tasakaal elu erinevate rollide vahel: juhi elus on erinevad rollid – sa oled juht, aga ka sõber, kaasa, lapsevanem, sportlane jne jne. Nende rollide vahel tasakaalu leidmine aitab vältida läbipõlemist ja säilitada selgust ning fookust.

5. Õppimine läbi kogemuste ja eeskuju näitamine: juhi tegevus mõjutab otseselt tema meeskonda. Juhi autentne ja teadlik käitumine mitte ainult ei edenda positiivset töökultuuri, vaid on ka "nakkav" ja inspireerib teisi sama teed järgima.

6. Oma vajaduste mõistmine ja nende eest hoolitsemine: juht peab tundma oma keha ja vaimu ning oskama neid toita ja puhata vastavalt vajadusele. See tähendab teadlikkust oma vajadustest ja nende rahuldamisest.

7. Harjumuste mõistmine ja vajadusel muutmine: harjumused on tugevad, kuid mõnikord on vaja neid muuta. Juht peab mõistma, millal ja kuidas oma harjumusi efektiivselt ümber seada, et tagada pidev areng.

Eva-Maria viib läbi Äripäevas koolitust „Eduka enesejuhi oskused“, mille eesmärk on tõsta teadlikkust ajupotentsiaali kasutamise võimalustest ja piirangutest ning edendada teaduspõhiseid võtteid ülemäärase stressi ennetamiseks ja edasiviivaks tegutsemiseks.