Autor: Marianne Lõhmus • 5. juuli 2023

Kuidas panna juhid mõistma arenguvestluse mõju organisatsioonile?

Arenguvestlused on organisatsioonides juhtide töölaual, ometi tundub, et nende läbiviimine on personalijuhi isiklik huvi ja vastutusvaldkond. Tõsi, tihti seisab personalijuht selle eest, et neid tegevusi ettevõttes süsteemselt tehtaks, kuid vestluse vajalikkusest ja väärtusest peaks aru saama iga juht ja töötaja.

Foto: Rain Jüristo
Autor: Marianne Lõhmus

Arenguvestluste olulisuse põhjendamiseks juhtidele toome välja punktid, kuidas arenguvestlused aitavad suurendada ettevõtte edukust.

Arenguvestlused pakuvad ainulaadset võimalust luua tugevaid suhteid töötajate ja juhtide vahel. Vestlused on sillaks juhtide ja töötajate vahel, võimaldades avatud ja usalduslikku suhtlust. Juhtidel on võimalus paremini mõista töötajate vajadusi, eesmärke ja arengusoove ning neid arvesse võtta. See suurendab meeskonnatööd, motiveeritust ja lojaalsust, luues tugeva aluse ettevõtte edu saavutamiseks.

Arenguvestluste võtmetegurid on need, mis aitavad edendada töötajate tulemuslikkust ja isiklikku arengut - selgete eesmärkide seadmine, konstruktiivse tagasiside andmine ning töötajate oskuste ja pädevuste arendamine. Selline individuaalne tähelepanu ja toetus aitavad töötajatel saavutada oma täielikku potentsiaali ning suurendada nende panust ettevõtte edusse. Tulemuslikkuse paranemine mõjutab otse ettevõtte kasvu ja konkurentsivõimet.

Arenguvestluste kaudu saab juhtida töötajate ootusi, tunnustada nende saavutusi ning tuvastada ja lahendada võimalikke probleeme. See omakorda suurendab töötajate pühendumust ettevõttele ning vähendab töötajate lahkumist. Kui töötajad on rahul ja pühendunud, suureneb nende produktiivsus ning ettevõtte kvaliteet ja tulemused paranevad.

Arenguvestlus on võimsaim juhtimisinstrument juhi käes, kui seda tulemuslikult kasutada. Panusta organisatsiooni arengusse, saates juhid koolitusele!

Faktid

Ruti Einpalu viib Äripäeva Akadeemias läbi koolitust „Kuidas pidada motiveerivaid ja tulemuslikke arenguvestluseid?“. Interaktiivsel koolitusel õpitakse arenguvestluste läbiviimiseks kasutama mudelit, mille abil saab inimesi toetada, tõsta nende motivatsiooni ning aidata näha arenguperspektiive. Samuti õpitakse mõjutamistehnikaid ja seda, kuidas küsimuste ja kuulamise kaudu vestlust juhtida.