Autor: Riina Aan • 18. jaanuar 2023

Eesti HR Selts Äripäeva Akadeemial külas

Äripäeva Akadeemia kutsus juba eelmisel aastal endale külla HR Seltsi ja nii leidiski 17. jaanuaril aset „Uus Eesti HR-is“ liikmete kohtumine Äripäeva kontoris. Kokku tuli 40 personalivaldkonna praktikut ja entusiasti ning õhtu veedeti inspireerivaid esinejaid kuulates ning omavahel networkides.

Foto autor: Liis Eiser

Tegemist on buddy programmiga, mille raames HR Selts viib HR valdkonda alles sisenevad inimesed kokku kogenud tegijatega. Programmi eesmärk on aidata uutel tegijatel Eesti HR maastikul navigeeruda ning luua võimalusi võrgustumiseks. Programmiga on liitunud üle 150 inimese, üritusele kogunes ca 40 osalejat.

Äripäeva poolelt oli külalisi tervitamas Igor Rõtov, kes tegi ülevaate Eesti majanduse võimalike suundumuste kohta. Kõlama jäid kolm mõtet:

· Arvesta ootamatustega.

· Muutuvas maailmas on kvaliteetse meedia olulisus tõusnud ja info kättesaadavus on ülioluline.

· Ajad on keerulised ja palju esineb stressi ning pinget. Üleskutse on seda märgata ning teadlikult osata rõõmu leida ning hoida.

Äripäeva koolituste juht Kadri Kiigema tegi ülevaate L&D (õppimine ja areng) trendidest ja suundumustest koolitusturul, millega ka Äripäeva Akadeemia kaasa liigub. Tuleviku töömaailm on tänasega võrreldes veelgi enam tehnoloogiast mõjutatud, globaalsem ja samas personaliseeritum. Selles maailmas toimetulekuks olulised oskused on enesejuhtimisoskus, suhtlemis- ja meeskonnatööoskused, kiire kohanemisvõime ning digioskused. Võidavad need, kes suudavad uusi teadmisi omandada oluliselt tempokamalt, olla säilenõtked ja dünaamilised.

Koolituse ja arenduse tulevik on üha rohkem seotud hoiaku ja valmisolekuga kohanemaks muutustega. Oskuste õpetamise asemel tuleb koolitusjuhtidel tegeleda õigete mõtteviiside ja käitumisviiside arendamisega, mis loovad valmisoleku täita ülesandeid, mida täna veel määratleda ei oska. Kõigile ühtemoodi sobivalt õppimiselt liigutakse üha enam individuaalsete lahenduste poole, et iga inimene saaks valida oma õppimise viisi (formaat, meetodid, koht, aeg jne) vastavalt oma eelistustele. Seetõttu arenevad üha jõudsamalt kõikvõimalikud uued õppimise vormid ja platvormid, nagu e-õpe, mobiili õpe ja õpiäpid, töökohal õppimine ning põimõpe. Üha kasvava tempoga toimetulekuks pakutakse nö kiireks õppimiseks jõukohaseid õpiampse, mis võimaldaksid end kiirelt vajaminevaga kurssi viia ja õpitut koheselt töösse rakendada. Ka Äripäev on loonud tänaseks juba kümmekond e-õpiampsu, mis aitavad keerulised, ent kohustuslikud teemad kiirelt ja tõhusalt selgeks saada.

Jüri Saarma jagas oma personaalset karjäärilugu, mis inspireeris ja üllatas kõiki kohalolijaid. Täiesti juhuslikest ning spontaansetest valikutest kujunes põnev ja väljakutseterohke tööalane karjäär, mis viis seiklema Austraaliasse, Ugandasse ja Omaani. Tänaseks päevaks on Jüri nõutud kandidaat nii personalijuhina, kui ka IT valdkonnas.

Mats Soomre arutles kaugtöö ja hübriidmeeskondade juhtimise ning selle üle, kui palju keerulisemaks või lihtsamaks teeb töö see kui juht teab, millise isiksusetüübiga on tegemist. Belbini meeskonnarollide määramine on vajalik tööriist just selleks, et töötajale pakkuda personaalset juhtimist ning võimaldada tal oma töös õnnestuda.

Õhtu lõppes mõnusates vestlusringides ning huvipakkuvate teemade üle sai igaüks lisaküsimusi esitada ning arutleda.

Faktid

Kui soovite meile Äripäeva külla tulla, siis Äripäeva Akadeemia koolituskalendri leiate SIIT