Autor: Harro Puusild • 21. oktoober 2022

Viga, mida ERP-lahenduse valimisel tasuks vältida

Ettevõtted teevad ERP-lahenduse valimisel tihti vea, mida tasuks vältida, ütleb kogenud ERP-lahenduste ekspert ja koolitaja Julia Ležeiko.

Faktid

Osale koolitusel "ERPi valik, juurutamine ja integreerimine tööstusettevõttes"

Koolitab Julia Ležeiko

Korraldab Äripäeva Akadeemia

Kui ettevõttes on protsesse, mis toimivad manuaalselt mitme osakonna vahel, tasuks mõelda ERP-lahenduse juurutamisele, sest vastasel juhul tuleb ette palju kommunikatsioonihäireid ja vigu, soovitab ERP-lahenduste ekspert Julia Ležeiko. "Tänapäeval on ülioluline, et ühe osakonna töö jookseks teise osakonna lauale digitaalselt, sest keegi ei taha maksta selle eest, et inimesed kirjutavad ja helistavad üksteisele. End-to-end-protsessi väljaehitamine on hea põhjus ERP-i juurutamiseks," rõhutab Ležeiko.

Ettevõtetele, kes kasutavad paljuski Excelit ega ole veel jõudnud spetsiaalseid lahendusi juurutada, on turul ka lihtsamaid võimalusi. "On võimalus kasutusele võtta väiksemaid ERP- ja pilvelahendusi, mis lahendavad just neid probleeme, et protsessid osakondades hästi jookseks," sõnab Ležeiko.

"Teine kaalutlus, mis näitab, et on aeg ERP kasutusele võtta või olemasolevat vahetada, on aeg, mil ettevõte kasvab ja areneb, tekivad uued ärisuunad ja tooted. Sellises olukorras on vaja iga kord midagi ERP-ile juurde ehitada ning siinkohal tasub mõelda, kas olemasolev ERP on ettevõtte jaoks ikka õige ja ei piira teie ärivõimalusi," selgitab ekspert ja lisab, et ettevõte võiks üle vaadata järgmise või ülejärgmise aasta plaanid, sest vananenud ERP piirab liidestusi uute võimelike süsteemidega.

Mida valesti tehakse?

Julia Ležeiko sõnul teevad paljud ettevõtted praegu selle vea, et ei mõtle piisavalt oma tuleviku peale. "Ma soovitan alustada sellest, et mõelge oma ettevõtte tuleviku peale. Näen, et ettevõtted teevad valesti ja mõtlevad, mis neid siiamaani pigistas, kus olid valukohad ja mis on puudu. Need kõik on eilsed soovid," märgib ta.

Sellele asemel tuleks mõelda rohkem tuleviku peale. "Kuna ERPi valimine ja juurutamine võtavad päris palju aega, siis oleks hea mõelda tuleviku peale. Milline on minu ettevõte kahe aasta pärast, millised äriprotsessid ja vajadused mula on? On mul mingid uued tooted, mida plaanin arendada, või tulevad mängu uued ärisuunad?" soovitab Ležeiko, kes koolitab Äripäeva Akadeemias "ERPi valik, juurutamine ja integreerimine tööstusettevõttes".

Faktid

Osale koolitusel "ERPi valik, juurutamine ja integreerimine tööstusettevõttes"

Koolitab Julia Ležeiko

Korraldab Äripäeva Akadeemia