Autor: Maria Pihlak • 2. juuni 2020

Eelarve lendas vastu taevast?

Beyond budgeting'i ekspert Bjarte Bogsnes

Mõelge end natukeseks ajas tagasi.

November 2019. Pärast kuude kaupa hiliseid õhtutunde ja pikki nädalavahetusi saad lõpuks lasta oma aju finantsfunktsioonil lõpuks sügavalt hingata. Numbrid on keerelnud silme ees alates suvest ja ettevõtte siseõhkkond on nii mõnelgi korral tuliseks kiskunud. Lõpuks ometi on eelarve ettepanek valmis ja ootab juhatuse tagasisidet.

Detsember 2019. Juhatus on nii mõnegi koha pealt teisel arvamusel. Nad kujutasid ette suuremat müüki ja väiksemaid kulusid, üleüldiselt paremaid tulemusi. Mida see tähendab? Hakkame otsast peale. Viis protsenti siit, kümme protsenti sealt ja lõpuks on kõik rahul. Kogu eelarve on piinliku täpsusega paigas – turunduskampaaniad, investeerimisprojektid, reisikulud, konsultatsiooniteenused – viimne kui üks täpselt planeeritud. Tehtud!

Jaanuar 2020. Hiinas levivad kuulujutud tundmatust viirusepuhangust.

Märts 2020. Kaos. Karantiin. Suletud piirid, ülerahvastatud haiglad, tühistatud lennud, ärajäetud konverentsid. Kõik on suletud ja kokku kukkumise ääre peal.

Ja Sinu 2020. aasta eelarve? Surnud. Aegunud ja mõttetu. Seda ei pea enam iialgi avama.

Loomulikult on eelarveprobleem koroonaviiruse tagajärgedega võrreldes väike mure. Sellegipoolest ei ole see esimene kord, kui maailma tabab tohutu globaalne kriis, ja julgen väita, et see ei jää ka viimaseks. Ehkki kriis ei halva meid igal aastal, toimuvad taolised sündmused kordades väiksemates mahtudes iga päev. Ärimaailm on täis üllatusi – konkurendid lähevad pankrotti, naftahinnad kukuvad kokku, üleöö ilmuvad radikaalsed innovatsioonid ja uued tehnoloogiad, vahetuskursid kõiguvad määramatult. See loetelu asjade kohta, mida me kontrollida ei saa, on meeletu.

Ainuke asi, milles me võime kindlad olla: järgmise aasta eelarveplaan ei lähe kunagi nii, nagu ette kujutasime.

Miks me senini eeldame, et eelarvestamine annab ennustatavaid tulemusi?

Istume igal aastal taas kokku, et otsustada järgmise aasta tulemuste üle – kui palju teenida, kulutada ja investeerida – usume, et see loob kontrolli. Tegelikkuses ei loo see muud kui illusiooni kontrollist.

Kas meil on midagi teha? Kas meil on praegu ees terendava majanduskriisi valguses midagi muuta?

Jah on. Unustage ära 2020. aasta eelarve! Ärge isegi proovige seda mingil moel üle vaadata ja korrigeerida. Uus plaan vananeb täpselt sama kiiresti kui see, mille detsembrikuus lukku lõite. Eelarvestamine on minevik ja võidavad need, kes oskavad vastavalt olukorrale kohanduda, mitte illusioonides näpuga järge ajada.

Kutsume Teid koolitusele Beyond Budgeting

Koolitaja Bjarte Bogsnes

Vaata rohkem infot SIIT!